söndag 2 augusti 2015

Häxvandring på Söder


En vy på Söder
När jag såg evenemanget "Häxpromenad på Söder" på Facebook anmälde jag mig direkt.

"Kom med när jag guidar Häxpromenaden och berättar om kvinnorna som blev utpekade, var de bodde, vilka de var, vad de gjort och hur allt slutade i häxbränningen. Sköna skor då vi går på kullerstenar och upp och ned i backar....och glöm inte att ladda telefon/kamera....
Pris: 100:-/person. Förbokas!!!
Välkomna

Ps!! en liten varning....det är stora krafter och energier på denna vandring...det är inte ovanligt att några går in i de olyckliga kvinnornas själar och "blir" dessa kvinnor under olika etapper på promenaden...det är absolut ingenting farligt, men det kan hända att huvudvärk eller brännande hud uppstår några sekunder eller minuter...bara så att Ni vet....Ds!!"


Tove Barbrosdotter Buhe-Stam
High Priestess

Svartensgatan/Fiskargatan
Vandringen startade på Medborgarplatsen, och nästan direkt började jag känna rysningar längs ryggen. Nu när vi sakta går igenom gator där de häxanklagade kvinnorna bodde blir historien plötsligt levande. På Söder runt Katarina kyrka bodde både häxor och angivare under våren 1675 då häxjakten i Stockholm gick till masshysteri.

Det var då en 11-årig pojke, Johan Johansson Griis, senare kallad "Gävlepojken", kom till Stockholm för att bo hos sin släkting Johan Johansson Lind på Åsögatan. Gävlepojkens mor hade avrättats för trolldom, blodskam och dubbelt hor. Gävlepojken berättade historier om häxor som rövade bort barn på nätterna och pekade flera kvinnor i Katarina som häxor.

Vi ser vaktstugan där barnen hölls vakna om nätterna för att häxorna inte skulle kunna ta dem med sig till Blåkulla. Tove berättar om tre kvinnor som Gävlepojken angav som häxor, den första var Britta Sippel "Näslöskan", hennes man hade tappat näsan som följd av Syfilis, därav öknamnet. Brittas syster Anna Sippel Bråk som var gift med bagarmästaren Bråk och deras väninna Anna Måsdotter "Vipp-upp-med-näsan" blev också utsatta för anklagelser. Anna Månsdotter ansågs vara högfärdig, hon gick i fina klänningar och kallades för "Djävulens drottning". Anna Sippel mixtrade med häxbrydger i bagarboden, ingen trodde på henne när hon berättade att hon gjorde örtmediciner av ingredienser köpta på apoteket.

Katarina kyrkogård
Vi går igenom Katarina kyrkogård och får veta att områden nordväst om kyrkor är enligt folktro platser för onda makter. Kvarteret Häcklefjäll nordväst om Katarina kyrka var häxornas samlingsplats inför färden till Blåkulla enligt dessa barnvittnen som såg häxor flyga över Stockholm. Gävlepojken tillsammans med Myrapigorna och deras vän Lisbeth Carlsdotter vävde vidare på historier och skrämde fler och fler barn.

Det hela slutade med att Britta Sippel, Anna Sippel och Anna Månsdotter avrättades på galgbacken på Stigberget den 29 april 1676. I maj avrättades två flickor som hade angivit sig själva som häxor. I juli dömdes Rumpare-Malin och Tysk-Anna till döden, utpekade som häxor av sina egna barn. Rumpare-Malin var den enda kvinna i Sverige som brändes levande, som straff för att hon vägrade att erkänna.

Sista Styverns Trappor
Vi går upp på Sista Styverns Trappor, upp mot bålberget och galgberget. I en liten trädgård står vi i en cirkel, hand i hand och låter alla anklagelser, all negativ energi brinna ner i en osynlig bål mitt i cirkeln. Några avviker, några följer med mot Slussen till Stadsmuseet där vi stannar och känner in energier igen. I Stadsmuseets (dåvarande Södra Stadshuset) källare fängslades flera av kvinnorna och det blir återigen tungt att andas för flera av oss.

Men vad hände med Gävlepojken, Myrapigorna och deras vän Lisbeth Carlsdotter? Gävlepojken avrättades bara 12 år gammal. Myrapigorna och Lisbeth Carlsdotter avrättades på Hötorget den 20 december 1676. Någonstans på Katarina kyrkogård ligger kvarlevorna av den ivrigaste angiverskan Lisbeth Carlsdotter, hennes mor fick hjälp av kaplanen att i hemlighet begrava sin dotter i vigd jord.

Stockholm i siluett

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar